Испания Природа Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

Природа и птици, 31.03-5.04.2025
Price
2160лв per person
Duration
6 дни
Destination
Испания
Travellers
7
1 Reviews
5 out of 5

Пътешествие до Испанския рай на птиците Екстремадура, Испания

Орнитологична екскурзия в една от топ дестинациите за птици в Европа
 • Информация
 • Програма по дни
 • Локация
 • Галерия
 • Отзиви
 • Още инфо

What's included

Destination
Испания Discover Испания
Departure Location
Мадрид
Return Location
Мадрид
Tour Start Date & Time
31/03/2025 13:00
Price includes
 • 5 нощувки със закуски
 • Вечери
 • Застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“
 • Локален транспорт
 • Организационни разходи
 • Професионален водач-орнитолог
Price does not include
 • Лични разходи
 • Обяд
 • Самолетен билет
Additional Prices
Самостоятелна стая: 380лв

От 31 март до 5 април 2025 г. ви каним на пътуване до Испания в една от най-известните области за наблюдение на птици в Европа: Екстремадура. Основната ни цел са дропли, стрепети, пустинарки, испански царски орел, ястребов орел, черни и белоглави лешояди, султанки, сини свраки, белошипи ветрушки и още много други местни видове. Да не забравяме и местната кухня и напитки 🙂

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

До Испания пътуваме със самолет до Мадрид, а на място с бус 8+1. След пристигане в Мадрид ни очаква път около 3 часа, докато стигнем до хотела ни. За целия период ще бъдем базирани в един хотел, намиращ се в известната област Екстремадура.

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

 

Наблюдението на птици започва още с пристигането ни. По пътя към хотела ще спрем на няколко места, където ще се опитаме да видим султанки, малък воден бик, блестящи ибиси и лопатарки.

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

 

В Екстремадура ще бъдем базирани в прекрасен хотел северно от Трохильо (Trujillo), което е централна позиция за дните на пътуването.

Екстремадура е типична със своите огромни степни местообитания и стотици квадратни километри дехеза.

Това е най-характерният пейзажен елемент на района. Представлява открити гори в комбинация с пасища. Горите са от корк и дъб и се обитават от най-емблематичното домашно животно на Испания: Иберийското прасе. То се храни с жълъдите на дъба, даващи уникалния вкус на Иберийския хамон. Дехеза е дом и за много видове птици като иберийската синя сврака.

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

Екстремадура е заобиколена от планини и осигурява перфектни местообитания за нашите целеви видове. Имаме шанс да видим качулата кукувица, синявица, пчелояд, скален орел, ястребов орел, черен лешояд, черен щъркел, синя сврака, много чучулиги и овесарки.

Виж дневникът на водача Йордан Христов от орнитоложкото пътуване през 2023 г.:

За птици в Испания

План-програма (виж детайли в Програма по дни):

Ден 1 – Трансфер от Мадрид до Екстремадура;

Ден 2 – Ден в Национален парк Монфраг (Monfrague);

Ден 3 – Степите и равнините около Caséres & Santa Marta de Magasca, Rio Almonte;

Ден 4 – Дехеза и равнините на Monroy, Embalse de Talavan, Rio Almonte;

Ден 5 – Оризища Мадрихалехо;

Ден 6 – Връщане към Мадрид със спирки по пътя. Следобеден или вечерен полет.

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

Екстремадура е един от най-важните райони за птици в Европа, заради прекрасно съхранените им естествени местообитания. Средиземноморският климат в съчетание с широколистни гори и пасища осигурява перфектни условия за емблематични видове като иберийският царски орел, черният лешояд, белошипата ветрушка и голямата дропла.

Тези световно застрашени от изчезване видове са привлечени от разнообразния ландшафт, в който се преплитат високопланинските пейзажи на Сиера де Гредос, гъстите средиземноморски гори и системата от водни пътища – притоци на реките Тахо и Гуадиана. Земеделският пейзаж допълва тази пъстра мозайка, като се вписва отлично в естествените местообитания и дори играе важна роля за тяхното поддържане със зърнените ниви и култури като ориз и царевица.

 • Ден 1
 • Ден 2
 • Ден 3
 • Ден 4
 • Ден 5
 • Ден 6
Ден 1

Мадрид - Екстремадура

Полет до Мадрид. На летището ни чака бусчето, с което отпътуваме към Екстремадура. Докато пътуваме можем да видим черна и червена каня, малък орел, орел змияр, блед скорец. По пътя ще посетим язовира Embalse de Arrowcampo (водата служи за охлаждане на реакторите на близката атомна централа). Районът е обособен за наблюдение на птици с дървени пътеки за вървене и укрития, откъдето се открива гледка над тръстиките. В началото на април очакваме да видим султанки, ръждива чапла, биволска чапла, гривеста чапла, белобуза и дебелоклюна рибарка. Белоока потапница е гнездила тук предходни години. Други ключови видове са пепелява каничка, тръстиков цвъркач и торбогнезден синигер. Следваща спирка по пътя ще бъде до Jaraicejo, където гнезди пъстрогушо коприварче с добра популация. Също така, можем да очакваме малко черноглаво коприварче и очилато коприварче. Мястото е подходящо и за иберийска сива сврачка, иберийска синя сврака, чучулига текла и червеноглава сврачка. В небето винаги може да прелетят лешояди, орли и кани. Ако имаме време, може да спрем в дехеза с наближаването на Националния парк Монфраг, където се намира нашият хотел.

Ден 2

Национален парк Монфраг - целодневен излет

В непосредствена близост до нашия хотел се намира Национален парк Монфраг, който е емблематичен природен резерват и страхотно място за наблюдение на птици. Ще изкараме целия ден в парка в търсене на всички видове лешояди, четири вида орли, кани, ветрушки, скитници, ястреби и блатари. Освен грабливи птици, стръмните скали са дом и на синия скален дрозд, скална/сивоглава овесарка и червенокръста лястовица, докато в дехеза, ще търсим видове като елшова скатия, западно испанско каменарче, горска чучулига, иберийска синя сврака и много други.

В късния следобед ще направим още една разходка в дехеза, където ще търсим иберийски зелен кълвач, малък пъстър кълвач, скално врабче и иберийска синя сврака.

Ден 3

Равнините на Санта Марта, Касерес (CASÉRES) и Белен (BELEN)

Днес ще тръгнем по тъмно с цел да пристигнем в равнината по изгрев. Закуската ще е пакет.

В равнината ще изкараме целия предиобед в търсене на голяма дропла, стрепет, шилоопашата и пясъчна пустинарки. Небето ще бъде изпълнено с чучулиги, основно дебелоклюни, качулати, полски и късопръсти.

По-голямата част от сутринта ще изкараме в равнината. За обяд ще спрем в село Санта Марта преди да се отправим към Касерес. Място, на което всеки стълб има къщичка и можем да очакваме първите синявици, турилик, червен кеклик, блатари (ливаден, тръстиков и евентуално полски).

След обяд ще посетим равнината Белен на североизток от Трохильо, където местообитанието е степно, идентично на това до Санта Марта, но в по-малък мащаб. Тук ще фокусираме усилията си в търсене на качулата кукувица.

Ден 4

Монрой (MONROY) - Рио Алмонте (RIO ALMONTE) И Ембалс Де Талаван (EMBALSE DE TALAVAN)

Днес ще стартираме малко по-късно, което ще ни даде възможност да се насладим на прекрасната закуска в хотела. След това ще се насочим към Касерес, като предвиждаме спирки на няколко места преди града. Ще посетим няколко стари гори, за да потърсим видове, които сме пропуснали: западно орфеево коприварче, горска чучулига, западно ръждивогушо коприварче, малък пъстър кълвач.

Също така можем да спрем до още един мост над р.Алмонте където да търсим черно каменарче, алпийски бързолет, скална лястовица и син скален дрозд.

Embalse at Talavan има голям тръстиков масив, където можем да намерим тръстиково шаварче, крайбрежно шаварче, и пъстроопашато шаварче. Язовирът държи няколко вида патици, дъждосвирци, рибарки, чайки, а храстите наоколо са отлични за качулата кукувица. В района са разположени множество къщички, където можем да потърсим синявици, преди да се отправим към хотела.

Ден 5

Оризища при Мадрихалехо

Основните видове за деня са пепелява каничка и иберийска сива сврачка. 

Днес ще тръгнем на юг до известния Римски мост в Метода, където ще се разходим. Целта ни, разбира се, са птиците. Тук можем да очакваме султанка, обиди, малък воден бик, лопатарки, ибиси и понякога иберийски сини свраки.

Ще посетим стената на язовира при Аланге, където можем да видим една от най-големите колонии на алпийски бързолет в света с над 400 гнездящи двойки. Сивоглава овесарка, син скален дрозд и ръждива чапла може да се появят. Ястребов орел и черно каменарче също се срещат в района, както и чучулига текла.

След обяд в Аланге, тръгваме обратно към Монфраг, но не и преди да сме спряли на оризищата до Мадрихалехо. Мястото е изключително богато на птици. Основните ни видове тук са блатните рибарки, кафявокрил огърличник, дъждосвирци и няколко екзотични вида: вълниста астрилда и тигрова астрилда. Ще завършим деня с шофиране към хотела.

Ден 6

Връщане към Мадрид

На път към Мадрид може да посетим отново Embalse at Arrocampo, за да проверим за нови видове. В период на миграция, динамиката във видовия състав е голяма и е възможно да има нови видове, пристигнали от юг.

More about Испания

User Reviews & Comments

 • Димана Митева
  5 out of 5

  Екскурзията в Екстремадура през пролетта на 2023 г. беше уникално преживяване, много добре организирана, и, както очаквах, успяхме да наблюдаваме много редки и местни видове (за мен синята сврака и лешоядите, които преминаваха на броени метри над нас, се превърнаха в символ на пътуването). Опитният водач-орнитолог Йордан отговаряше на всички въпроси на групата и поддържаше ентусиазма ни във всеки момент. Мястото наистина е рай за лешоядите, а и за другите птици и животни. Екскурзията определено си заслужава и я препоръчвам на всеки, който има интерес към птиците и дивата природа.

  17/05/2023

  Reply

Напиши отзив

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни

More about this tour

Кога: 31 март - 5 април 2025 г.

Цена

1110 евро при настаняване в двойна стая,

Доплащане 190 евро за самостоятелна стая.

В цената са включени:

 • Пет нощувки полупансион (закуска и вечеря);
 • Местен транспорт;
 • Професионален водач - орнитолог Йордан Христов;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина".

Не са включени:

 • Полети - препоръчително е пътуването в група, ще пишем повече, когато получим заявките ви за участие;
 • Обяд;
 • Алкохол.

Записване:

През бутона Book This Tour

Плащания

Депозит: 300 евро при заявяване на интерес.

Възстановяване на депозит:

 • 50% при отказ до 31.12.2024
 • 0% при отказ след 1.02.2025

Финално плащане: 810 евро до 1 февруари 2025 г.!

Допълнителна информация на тел: 0888 409 907 - Йордан Христов

Кои сме ние

Намираме се на язовир Студен кладенец. Имаме къща за гости и база за водни спортове, в които организираме турове с каяци, колела и летни лагери. ВИЖ ТУК

Напиши отзив

Всяка добра дума има значение

Close

Испания - орнитологична екскурзия - орли, дропли и пустинарки

Цена
2160лв per person
Брой дни
6 дни
Дестинация
Испания
Участници
7

  Попълни и изпрати. Задължителните полета са маркирани със *   Форма за запитвания и допълнителни въпроси към програмата. Задължителните полета са маркирани с *