България Велосипеди Велотур Класически Ивайловград

Колела, 31.10.2024
Price
225лв per person
Duration
4 дни
Destination
Ивайловград
Travellers
8+

Източни Родопи Велотур Класически Ивайловград

С колело от Пелевун до Бяла река, Гугутка и Лютица
 • Информация
 • Програма по дни
 • Локация
 • Галерия
 • Отзиви
 • Още инфо
 • Подобни програми

What's included

Destination
Ивайловград Discover Ивайловград
Departure Location
Ивайловград
Return Location
Ивайловград
Tour Start Date & Time
31/10/2024 12:00
Price includes
 • Организационни разходи
 • Придружаващ транспорт по маршрута
 • Професионален водач-инструктор
Price does not include
 • Велосипеди
 • Входни такси
 • Лични разходи
 • Нощувки
 • Планинска застраховка
 • Транспорт до мястото на програмата
 • Храна

Велотур Класически Ивайловград, 31.10 – 3.11. 2024 г.

В него заформяме базов лагер в Калояновите къщи в село Пелевун, а всеки ден с колело приключенстваме в различни краища на Ивайловградския район. Този край се намира в най-югоизточния ъгъл на Източните Родопи и граничи с Гърция. Често над главите ни ще прелитат лешояди и ще забележим, че повечето растения са повлияни от топлото средиземноморско течение.

Велотур Класически Ивайловград

Срещата на групата е в Ивайловград – там участниците си оставят колите и си прехвърлят багажа в буса на организаторите. Тъй като всеки ден започва и завършва в Пелевун, в програмата не е предвиден придружаващ транспорт. Бусът само ще закара багажа до Пелевун и в последния ден ще го върне обратно в Ивайловград.

Велотур Класически Ивайловград

 

99 км е дължината на маршрута

Всеки ден започва и завършва в село Пелевун.

Карането е по 80% черни и 20% ненатоварени асфалтови пътища. Маршрутът преминава през мозайка от широколистни гори, земеделски земи, реки и крепости. За програма по дни – Виж горе: Програма по дни

Велотур Класически Ивайловград

За 4 дни с колелата ще посетите останки от две крепости, ще пресечете няколко реки и каменни мостчета и ще се потопите в местния колорит на самобитните ивайловградски села. Този южен край на България е истинска съкровищница за редки видове от флората и фауната. С колелата ще достигнете до диви къчета, в които ще сте само вие и дивите им обитатели.

Велотур Класически Ивайловград

Сусамова таханджийница, диви коне, крепост Лютица са само една част от букета интересни места и забележителности, които сме ви подготвили в този велотур.

 

Комфортно пътуване

В село Пелевун има магазин, църква, читалище, но няма аптека. Къщата за гости има кръчма, в която ще закусваме и вечеряме. Храната е на свободна консумация, но заявяваме предварително ако някой има специфични изисквания или диети, с които да се съобразят домакините. Нощувка със закуска е 40 лв на човек. Пътуването е комфортно – бус извозва основния багаж на групата до Пелевун и обратно до колите в Ивайловград.

В началото на всеки колоездачен ден водачът ще ви информира за детайли по маршрута, така че да сте подготвени за предстоящото приключение.

 

Велотур Класически Ивайловград
 • Ден 1 - четвъртък
 • Ден 2 - петък
 • Ден 3 - събота
 • Ден 4 - неделя
Ден 1 - четвъртък

Ивайловград - Пелевун

В 12:00 ч. се събираме пред хотел "Луксор" в Ивайловград. Оставяме колите, товарим багажа на буса, който ще го закара в мястото за спане и поемаме с колелата на юг към самобитното Ивайловградско село Свирачи, оттам на запад към Орешино и Пелевун. Програмата вклюва посещение на античната вила Армира, което е най-известната частна римска вила в България, но в момента е затворена за реставрация. В село Пелевун спим и се храним в "Калояновите къщи" - и трите дни.
Карането за деня е около 15 км по ненатоварени асфалтови пътища между селата и горски пътища и пътеки.
Ден 2 - петък

Пелевун - Меандрите на Бяла река

Закусваме в кръчмата на Калояновите къщи и потегляме на юг към Долно Луково, което е само на 4 км. от границата с Гърция. В Долно Луково ще посетим една уникална, вкопана в земята, църква и ще видим автентични бубарски къщи, за съжаление изоставени.
Насочваме се към южната граница на защитена местност "Меандрите на Бяла река", изкачваме се до село Кондово по почвените пътища между земеделските земи и оттам по асфалт се връщаме в Пелевун. Тук ще посетим местната таханджийница за сусамов тахан, който се добива по автентична технология и отдалеч се носи неустоимият аромат на печен сусам. Денят е наситен с есенни цветове и разнообразен ландшафт.
Изминато разстояние за деня: 31 км.

Ден 3 - събота

Пелевун - Бялото кале

Днес насочваме велосипедите на югозапад към селата Ленско и Бели дол. Целта ни е Бялото кале или това са останки от крепостта при село Гугутка. Калето се намира на западната граница на Меандрите на Бяла река - с панорамна гледка. В село Гугутка има интересна църква и хоремаг.
Ленско е добре запазено село с каменни къщи и неколцина жители. Оттам поемаме обратно към село Пелевун за последна вечер в Калояновите къщи.
Изминатото разстояние с колело е около 33 км с последна част изкачване към Пелевун.

Ден 4 - неделя

Пелевун - Ивайловград

Насочваме се с колелата към друга старинна крепост в Родопите - Лютица с изключителна панорама във всички посоки на света. До Лютица плавно се изкачваме по горски път и се спускаме от другата й страна към Ивайловградския квартал Лъджата. Последните километри са по асфалт до хотел "Луксор" в Ивайловград, където сме оставили колите.
В този последен ден колоезденето е около 15 км с изкачване към Лютица и спускане към Ивайловград. Очакваното пристигане при изходната точка е около 13:00ч. Ред е за заслужена бира с картофки в ресторанта на хотел "Луксор".

И до нови срещи!

More about Ивайловград Discover Ивайловград

There are no comments yet.

Напиши отзив

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни

More about this tour

 • Дати: 31.10 - 3.11.2024 г.
 • Велосипеди не са включени в обявената цена за участие. Ако не разполагате със собствен велосипед, предлагаме планински колела под наем за 15 лв на ден.
 • Застраховка - препоръчваме да си направите планинска застраховка за периода на пътуването.

Общи условия:

 • Краен срок за записване: 5 октомври 2024 г.
 • Средна степен на трудност - трябва да сте подготвени с екипировка и да имате известен опит в планинското колоездене. Не е подходящо за съвсем начинаещи.
Кои сме ние

Намираме се на язовир Студен кладенец. Имаме къща за гости и база за водни спортове, в които организираме турове с каяци, колела и летни лагери. ВИЖ ТУК

Напиши отзив

Всяка добра дума има значение

Close

Велотур Класически Ивайловград

Цена
225лв per person
Брой дни
4 дни
Дестинация
Ивайловград
Участници
8+

  Попълни и изпрати. Задължителните полета са маркирани със *   Форма за запитвания и допълнителни въпроси към програмата. Задължителните полета са маркирани с *