БългарияКърджали

Един от най-красивите български музеи се намира в Кърджали - с обща експозиционна площ от 1300 кв. метра и невероятни находки в Археология, Природа и Етнография.
Мултикултурен град

Кърджали е градът – палитра от различни културни светове, събрали се да съжителстват и споделят една територия вследствие на различни исторически събития. Тук са запазени следите на траки, римляни, византийци и османци. Регионът е богат на археологическо и културно наследство от няколко епохи, изобилства на водни ресурси и се радва на разнообразни природни забележителности.

Маршрути и интересни обекти около Кърджали вижте в блога Родопски хроники.

Исторически музей

Помещава се във впечатляваща сграда, която е построена през 20-те години на XX век в средноазиатски стил. Била е предназначена за мюсюлманско училище, каквото никога не става. През 80-те години е превърната в един от най-красивите български музеи с обща експозиционна площ от 1300 кв. метра с раздели Археология, Природа и Етнография.

Античният и средновековен град Перперикон

Изцяло изсечен в скалите, намира се на 20 км от гр.Кърджали и е един от най-древните монументални мегалитни паметници. В него откриваме тракийското завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис. Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град.

Култовата дейност на скалния връх започва още през 5-то хил. пр. Хр. и е свързана с култа на хората от каменно-медната епоха към Бога Слънце. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (3-2-то хил.пр.Хр.). С усъвършенстване на металните сечива става възможно да се дяла и твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал на Перперикон. През последното хилядолетие на старата и първите векове на новата ера, скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в град с крепостни стени, дворци и подградия. Там вероятно се е намирала царската резиденция на траките – беси. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес, а жестокото племе на готите разорява и изпепелява Перперикон през 378 г.

В началото на 5-и век скалният град става епископско средище, след като в Родопите се приема християнството. През 7-14-и в. Перперикон процъфтява като областен център. За него много пъти са се водели войни между българи и ромеи. В края на 14-и в. османските турци завладяват и разрушават крепостта, чиито руини постепенно потъват в забрава.
Днес древната слава на Перперикон възкръсва с работата на археолозите. Свещеният град е неповторимо съчетание от уникалност в археологичен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света.

Археологически омплекс Перперикон
https://natureadventures.bg/wp-content/uploads/2018/09/Chitkaya_lisitsite-640x480.jpg
Крепост Моняк
крепост Вишеград
https://natureadventures.bg/wp-content/uploads/2018/09/Utroba_1245-640x480.jpg
Крепост Моняк

Намира се на 5 км източно от гр. Кърджали, над село Широко поле, на 586 м надморска височина. Построена е през 12-13-и век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е по чакълиран път, издигащ се плавно нагоре. Крепостта е имала стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“, намиращ се в днешния град Кърджали. Отгоре гледката към язовир Студен кладенец и град Кърджали е невероятна.

Тракийска крепост при с. Лисиците

Намира се на 100 м южно от селото в местността Чит кая. Стената от камъни без спойка прегражда северната достъпна част и огражда площ от 200 кв.м. Не са регистрирани основи на сгради и други съоръжения. Обектът не е проучен археологически. Околните скали са прорязани от десетки скални ниши.

Късноантична и средновековна крепост при село Вишеград

Издига се на характерен връх с отвесно спускащи се към река Арда скали. Археологическите проучвания дават основание да се смята, че тук се е намирала резиденцията на управителя на средновековната област Ахридос (днешната област Кърджали). Изключително панорамна, със стратегическа роля и директна визуална връзка с Моняк.

Храмът Утроба до с. Пъдарци

Това невероятно съоръжение от времето на траките е открито през април 2001 г. То се намира на 20 км от гр. Кърджали, почти на върха на скалите на Тангардък кая, извисяващи се над хотел „Боровица“. Мястото е обградено от няколко комплекси скални тракийски ниши. Храмът е оформен като вулва, а навътре се развива пещера с дълбочина 22 м. Човешката ръка я е издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. Във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.
Точно по обяд, през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара (матка). Но само по време на пролетното и есенното равноденствие, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата.

Крепостта Патмос

Намира се на левия бряг на река Боровица – срещу хотел „Боровица“. С добре запазени останки от крепостни стени, основи на кула и черква. За да се стигне до крепостта, трябва да се пресече реката с лодка. От брега до самата крепост пътят е 20 мин.

https://natureadventures.bg/wp-content/uploads/2018/09/vishegrad_1643-1280x960.jpg
Share on social networks
Кои сме ние

Намираме се на язовир Студен кладенец. Имаме къща за гости и база за водни спортове, в които организираме турове с каяци, колела и летни лагери. ВИЖ ТУК

Напиши отзив

Всяка добра дума има значение

Close

Кърджали

    Попълни и изпрати. Задължителните полета са маркирани със *



      Форма за запитвания и допълнителни въпроси към програмата. Задължителните полета са маркирани с *