БългарияСтамболово

Стамболово е регион в Източни Родопи, характерен с развитието на традиционните лозарство, винарство и животновъдство, природни обекти и атракции за екологичен и селски туризъм.
Слънчевата ферма

Намира се в село Тънково, община Стамболово – изградена е изцяло от камък, глина и дърво. Демонстрационна ферма на традиционни техники за строителство с естествени материали, носии, битови предмети, производство на мед и вино.

На място може да разгледате традиционни техники за строителство с глина и слама, използвани при строежа на оградата, битовия навес и зайцевъдното стопанство във фермата. Под навеса са подредени пособия и сечива от бита на българското семейство от 19-20 век.

В битовата стая може да се преоблечете с носии и да се пренесете 100 години назад във времето, а на дървения стан да се пробвате да изтъчете част от Слънчевата черга.

Във фермата може да дегустирате и домашно вино от Стамболовския край.

Фестивал „Пътят на хляба“

Провежда се всяка година в последната седмица на месец юли в село Рабово, община Стамболово. Фестивалът възпява старите традиционни методи за правене на хляб. В съботния ден се правят възстановки на жътва, вършитба и мелене на зърното на хромел, след което се замесва тесто с жива квас и се изпича хляб в каменна пещ.

Интересен факт за фестивала е, че в основата му стои лимецът – дивото жито на траките, което местните отглеждат по биологичен начин.

Share on social networks
Кои сме ние

Намираме се на язовир Студен кладенец. Имаме къща за гости и база за водни спортове, в които организираме турове с каяци, колела и летни лагери. ВИЖ ТУК

Напиши отзив

Всяка добра дума има значение

Close

Стамболово

    Попълни и изпрати. Задължителните полета са маркирани със *      Форма за запитвания и допълнителни въпроси към програмата. Задължителните полета са маркирани с *